تایلند در سهماهه نخست سال ۲۰۲۵ با ثبت رشد ۱۷ درصدی در تقاضای طلا، در میان کشورهای جنوب شرق آسیا پیشتاز شد؛ این افزایش در حالی رخ داد که سرمایهگذاران در واکنش به نااطمینانیهای جهانی، بهدنبال داراییهای امن رفته و قیمت طلا را به رکوردهای تاریخی رساندند.
بر اساس گزارش شورای جهانی طلا، تقاضای طلا در تایلند طی سهماهه نخست سال میلادی جاری به ۹.۱ تُن رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۷ درصد افزایش داشته است. این رشد، از میزان افزایش در کشورهای سنگاپور، مالزی و اندونزی (بین ۵ تا ۸ درصد) بیشتر بوده و در حالی بهدست آمده که ویتنام با کاهش ۱۵ درصدی تقاضا مواجه شد.
علاقه سرمایهگذاران به داراییهای امن، بهویژه در بازار شمش و سکه طلای تایلند نمود بارزی داشت؛ جایی که تقاضا با افزایش ۲۵ درصدی به ۷.۴ تُن رسید. عواملی چون تنشهای تجاری جهانی، ترس از رکود اقتصادی و ریسکهای ژئوپلیتیکی از مهمترین محرکهای این رشد بودند.
«بازارهای جهانی در آغاز سال جاری مسیر پُرنوسانی را طی کردهاند»، لوئیز استریت، تحلیلگر ارشد شورای جهانی طلا با بیان این موضوع افزود: «تقاضای سرمایهگذاری باعث شد مصرف طلا در سهماهه نخست سال به بالاترین سطح از سال ۲۰۱۶ برسد.»
در سطح جهانی، تقاضای طلا – شامل معاملات فرابورس (OTC) – با وجود افزایش شدید قیمتها، تنها یک درصد رشد سالانه داشت و به ۱۲۰۶ تُن رسید. قیمت جهانی طلا از مرز ۳۰۰۰ دلار بهازای هر اونس عبور کرده است.
سنگاپور نیز جهش قابلتوجهی در خرید شمش طلا تجربه کرد؛ در این کشور خریدها به ۲.۵ تُن رسید که نسبت به سال گذشته ۳۵ درصد افزایش داشته و بزرگترین جهش از سال ۲۰۱۰ تاکنون محسوب میشود. فروشندگان اعلام کردهاند که با وجود رسیدن قیمتها به ۳۵۰۰ دلار، روند خرید همچنان ادامه دارد.
گرگور گرگرسن، بنیانگذار خزانه امنیتی «رزرو» در چانگی سنگاپور گفت برخی از مشتریان بسیار ثروتمند بهجای سرمایهگذاری در طلای کاغذی، به سمت خرید فیزیکی رو آوردهاند و برخی از خریدهای فردی حتی به ۷۰ میلیون دلار سنگاپور نیز رسیده است. او افزود: «آنها ترجیح میدهند با در اختیار داشتن داراییهای ملموس، ریسک خود را کاهش دهند.»
شائوکای فن از شورای جهانی طلا نیز تأکید کرد: «نقدشوندگی و پایداری طلا باعث شده این فلز در شرایط کاهش اعتماد به داراییهای سنتی مانند دلار آمریکا و اوراق خزانهداری، جذابتر از همیشه شود.»
با این حال، تمامی بخشهای بازار طلا عملکرد مثبتی نداشتهاند؛ تقاضا برای جواهرات طلا بهدلیل قیمتهای بیسابقه و هزینههای جانبی مانند مالیات و دستمزد ساخت، با افت ۲۰ درصدی مواجه شده است. برایان لان از شرکت GoldSilver Central در این باره گفت: «از منظر سرمایهگذاری، طلای فیزیکی منطقیتر از جواهرات است.»
تحلیلگران پیشبینی میکنند که خریدهای مداوم بانکهای مرکزی موجب پشتیبانی از قیمتها و ادامه روند صعودی طلا خواهد شد. فن در پایان گفت: «در شرایط ناپایداری روزافزون ژئوپلیتیکی، بانکهای مرکزی نیز مانند سرمایهگذاران خرد بهدنبال ثبات هستند.»