فیلم تایلندی «روح مفید» (A Useful Ghost) موفق شد جایزه بزرگ AMI Paris را در بخش هفته منتقدان (Semaine de la Critique) جشنواره فیلم کن در هفتاد و هشتمین دوره این رویداد معتبر در سال ۲۰۲۵ از آن خود کند.
به گزارش آژانس خلاقیت فرهنگی تایلند (THACCA) در روز پنجشنبه، این فیلم نخستین اثر سینمای تایلند در ده سال اخیر است که موفق به راهیابی به بخش رقابتی این جشنواره جهانی شده و همزمان موفق به کسب جایزه نیز شده است.
«روح مفید» فیلمی در ژانر کمدی، فانتزی و ترسناک است که توسط شرکت 185 Films تهیه شده و راچاپوم بونبونچاچوک (Ratchapoom Boonbunchachoke) آن را کارگردانی کرده است. بازیگران اصلی فیلم عبارتاند از داویکا «مای» هورن (Davika “Mai” Hoorne) و ویساروت «موست» هیمرات (Witsarut “Most” Himmarat).
این اثر، محصول مشترک تایلند، سنگاپور، فرانسه و آلمان است و با حمایت چندین نهاد، از جمله بودجه پستولید وزارت فرهنگ تایلند و کمکهزینههایی از سازمان توسعه رسانهای سنگاپور (IMDA)، تولید شده است.
داستان فیلم درباره جوانی به نام مارچ است که همسرش نات بر اثر آلودگی هوا فوت کرده و در حال سوگواری است. اما او بهزودی متوجه میشود که روح همسرش بازگشته و در قالب یک جاروبرقی تجسم یافته است!
در همین حال، ارواح کارگران یک کارخانه شروع به تسخیر کارخانه مادر مارچ میکنند و باعث تعطیلی آن میشوند. خانواده مارچ نه تنها با رابطه عجیب او با روح همسرش کنار نمیآیند، بلکه به شدت مخالفت میکنند.
نات تلاش میکند خانواده را متقاعد کند که عشق او و مارچ میتواند ادامه داشته باشد و در عین حال راهحلی برای پایان دادن به ماجرای ارواح در کارخانه ارائه دهد. او تصمیم میگیرد تبدیل به یک «روح مفید» شود، البته اگر بتواند ابتدا ارواح «بیمصرف» را از کارخانه بیرون براند.
هفته منتقدان کن یکی از بخشهای رقابتی جشنواره است که با هدف کشف استعدادهای نوظهور برگزار میشود و تمرکز ویژهای بر فیلمهای اول و دوم کارگردانان آیندهدار دارد.
در ابتدا، برندگان این بخش توسط روزنامهنگاران سینمایی از سراسر جهان و پس از تماشای فیلمها انتخاب میشدند، اما از سال ۲۰۱۱ به بعد، هیئتی از منتقدان سینما داوری را بر عهده دارند.
در حال حاضر، هیئت داوران این بخش متشکل از چهار متخصص از حوزههای مختلف همچون فیلمنامهنویسی، کارگردانی، بازیگری و برنامهریزی هنری است که ریاست آن بر عهده یک کارگردان سینما قرار دارد.
در بیانیه هیئت داوران آمده است:
«روح مفید» اثری جسورانه و مستقل است که بهراحتی نمیتوان آن را در یک ژانر خاص گنجاند. این فیلم اول، با نگاهی بازیگوشانه به ژانرها، ساختارهای کلیشهای را زیر سؤال میبرد و دیدگاهی ارائه میدهد که هم بسیار شخصی است و هم جهانشمول.
این فیلم دنیایی سینمایی از ارواح و سکوت خلق میکند، اما صدایی برای شنیده شدن دارد—ترکیبی از طنز، نقد اجتماعی و انساندوستی عمیق.