نخستوزیر تایلند، پاتونگتارن شیناواترا، روز سهشنبه، ۲۲ آوریل، اعلام کرد که مذاکرات این کشور با واشنگتن در خصوص تعرفههای تجاری سنگین به تعویق افتاده است، زیرا ایالات متحده از بانکوک خواسته تا برخی مسائل مهم را مورد بازنگری قرار دهد.
او گفت که زمان جدیدی برای برگزاری جلسه در حال برنامهریزی است. زمان قبلی برای مذاکرات روز چهارشنبه (23 آوریل) تعیین شده بود. تایلند یکی از کشورهایی در جنوب شرق آسیاست که بیشترین آسیب را از اقدامات رئیسجمهور وقت ایالات متحده، دونالد ترامپ، متحمل شده است؛ این کشور در صورت عدم توافق برای کاهش تعرفهها پیش از پایان تعلیق جهانی در ماه ژوئیه، با تعرفهای معادل ۳۶ درصد مواجه خواهد شد.
خانم پاتونگتارن گفت: «ما کند عمل نکردهایم، بلکه در حال بررسی مسائل، از جمله تعرفههای خود هستیم که ممکن است بهطور مناسب تعدیل شوند.» وی افزود صادرات محصولات کشاورزی تایلند و همچنین واردات اضافی نیز در حال بررسی هستند.
ایالات متحده در سال گذشته بزرگترین بازار صادراتی تایلند بود و ۱۸.۳٪، معادل ۵۴.۹۶ میلیارد دلار از کل صادرات این کشور را به خود اختصاص داد. واشنگتن کسری تجاری خود با تایلند را ۴۵.۶ میلیارد دلار اعلام کرده است.
وی افزود: «ما با دانشگاهیان و تمامی طرفهای مرتبط مشورت میکنیم و در حال انجام بهترین تلاشها در این شرایط هستیم.»
وی ادامه داد: «ما تا جای ممکن در حال حفاظت از منافع کشاورزی خود هستیم.» وی همچنین افزود که این مذاکرات باید برای هر دو طرف سودمند باشد.
وزیر دارایی، پیچای چونهاواجیرا، که قرار بود در مذاکرات واشنگتن حضور یابد، گفت با وجود تعویق مذاکرات در سطح عالی، گفتگوها همچنان در سطح کارشناسی ادامه دارد. وی اعلام کرد که در آینده نزدیک برنامهای برای سفر به ایالات متحده ندارد.
آقای پیچای، که مذاکرهکننده ارشد تایلند است، هفته گذشته نیز به سیاتل سفر نکرد تا با بازرگانان آمریکایی دیدار کند، برخلاف آنچه قبلاً اعلام شده بود.
وزیر بازرگانی، پیچای ناریپتاپان، که عضو تیم مذاکره نیز هست، گفت دولت امیدوار است که هر زمان مذاکرات برگزار شود، نتیجه مطلوبی حاصل گردد، چرا که روابط دو کشور “خوب و دیرینه” است.
تایلند یکی از کشورهای آسیای جنوب شرقی است که پس از دو برابر شدن مازاد تجاریاش با ایالات متحده — که از حدود ۷ میلیارد دلار در ابتدای دوره اول ریاستجمهوری ترامپ به حدود ۴۶ میلیارد دلار در سال گذشته رسید — با بالاترین نرخهای تعرفه واردات مواجه شده است.
طبق اعلام انجمن صادرکنندگان برنج، صادرات برنج تایلند در سهماهه نخست سال ۳۰٪ کاهش یافته است و ممکن است کمتر از پیشبینی سالانه ۷.۵ میلیون تن باقی بماند، آنهم به دلیل تعرفهها.
سال گذشته، تایلند ۹.۹۴ میلیون تن برنج به ارزش ۲۲۵.۶۵ میلیارد بات صادر کرد و ایالات متحده سومین بازار بزرگ آن از نظر حجم بود.
دولت پاتونگتارن شیناواترا اعلام کرده که تعرفههای بالاتر از حد انتظار بر صادرات این کشور به ایالات متحده — که بزرگترین بازار صادراتی آن محسوب میشود — ممکن است حداقل یک درصد از رشد اقتصادی امسال کشور را کاهش دهد، اگر توافقی در زمینه کاهش تعرفهها حاصل نشود.
تایلند پیشنهاد داده واردات کالاهایی مانند ذرت، گاز طبیعی و اتان از آمریکا را افزایش دهد و همچنین در راستای حصول توافق، تعرفههای وارداتی را کاهش داده و موانع غیرتعرفهای را حذف کند. این کشور همچنین متعهد شده بازرسیهای سختگیرانهتری بر روی کالاهای صادرشده به ایالات متحده اعمال کند تا از جعل مبدا توسط کشورهای ثالث برای فرار از تعرفههای سنگین جلوگیری شود.