کاهش تعداد گردشگران چینی در تایلند ممکن است موقتی نباشد، زیرا پس از تعطیلات سال نوی چینی، آمار سفرها به شدت کاهش یافته و به کمتر از ۳۰۰ هزار نفر در ماه رسیده است.
به گزارش مرکز تحقیقات KKP، تعداد گردشگران چینی که در اواخر سال ۲۰۲۴ به تایلند سفر کردند، به حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد سطح پیش از همهگیری کرونا بازگشته بود. اما پس از سال نوی چینی در ژانویه ۲۰۲۵، این تعداد تقریباً به نصف کاهش یافت و به کمتر از ۳۰۰ هزار نفر در ماه یعنی تنها ۳۰ درصد از سطح قبل از همهگیری کرونا رسید.
این مرکز پژوهشی تأکید کرده است که تعداد کل گردشگران چینی هنوز به سطح قبل از کووید-۱۹ بازنگشته و دلیل آن هم کاهش رشد اقتصادی چین و تمرکز دولت بر تشویق گردشگری داخلی است.
بر اساس آمار، میزان بازیابی گردشگران خروجی چینی به ۸۶.۵ درصد از سطح ۲۰۱۹ رسیده، در حالی که گردشگری داخلی چین به ۹۳.۶ درصد رسیده است.
همچنین، سبک سفر گردشگران چینی از تورهای گروهی به گردشگری مستقل (FIT) تغییر کرده است. پیش از همهگیری، حدود ۴۰ درصد از گردشگران چینی در قالب تور سفر میکردند و ۶۰ درصد مستقل بودند. اما در سال گذشته، گردشگران مستقل به ۷۷.۴ درصد از سطح ۲۰۱۹ بازیابی شدند (معادل ۵.۳ میلیون نفر)، در حالی که گردشگران گروهی تنها به ۳۳.۴ درصد (معادل ۱.۴ میلیون نفر) رسیدند.
از آنجا که گردشگران مستقل معمولاً قدرت خرید و هزینهکرد بیشتری دارند، عواملی فراتر از قیمت — مانند جذابیت مقصد، کیفیت خدمات و امنیت — نقش مهمی در انتخاب تایلند خواهند داشت.
در همین حال، گردشگران چینی که هنوز به خارج از کشور سفر میکنند، بیشتر کشورهایی غیر از تایلند را انتخاب میکنند. با اینکه پروازهای خروجی از چین از ماه مارس به تدریج در حال افزایش است، اما پروازهای ورودی به تایلند همچنان رو به کاهش است، که نشاندهنده کاهش جذابیت تایلند برای چینیهاست.
مرکز تحقیقات KKP دو دلیل اصلی را برای کاهش سفر گردشگران چینی به تایلند ذکر کرده است:
- سفر مجدد به یک کشور برای گردشگران مستقل زمانبر است، چرا که این گروه ترجیح میدهند خودشان سفر را برنامهریزی کنند. این عامل موقتی است و ممکن است در نیمه دوم سال بهبود یابد.
- نگرانیهای امنیتی در ذهن گردشگران چینی افزایش یافته، که یک مسئله ساختاری است و نیازمند زمان برای بازسازی تصویر مثبت تایلند است. بهویژه برای گردشگران مستقل که نسبت به امنیت حساستر هستند.
طبق نظرسنجی اخیر Dragon Trail International، در ماه آوریل بیش از نیمی از شرکتکنندگان چینی تایلند را ناامن تلقی کردهاند؛ این رقم در سپتامبر سال گذشته ۳۸ درصد بود. در حالی که دیدگاهها نسبت به امنیت سایر کشورها تقریباً بدون تغییر باقی ماندهاند.
مرکز تحقیقات اشاره میکند که رویدادهایی مانند ربوده شدن سلبریتیهای چینی، مبارزه با کسبوکارهای خاکستری، و زلزلههای اخیر تصویر تایلند را بهعنوان مقصد گردشگری آسیب زدهاند.
برای بازسازی اعتماد، این نظرسنجی عواملی را ذکر کرده که باعث احساس امنیت بیشتر در گردشگران چینی میشود:
- مهمترین عامل از نظر حدود نیمی از پاسخدهندگان، ارزیابی ریسک سفر از سوی دولت چین و اقدامات امنیتی دولت محلی بود.
- حدود یکچهارم پاسخدهندگان گفتهاند که اطلاعات مثبت از خانواده، دوستان، رسانهها و شبکههای اجتماعی به افزایش احساس امنیت کمک میکند.
- حدود یکپنجم نیز انتخاب مقصدهای کمریسک یا خرید بیمه سفر را عامل مؤثر در افزایش احساس امنیت عنوان کردهاند.
- اما سفر گروهی، داشتن راهنمای محلی یا گرفتن اطلاعات از آژانسهای گردشگری تأثیر چندانی در افزایش حس امنیت نداشتهاند.
مرکز تحقیقات KKP نتیجهگیری میکند که بعید است گردشگران چینی در کوتاهمدت بهطور گسترده به تایلند بازگردند، مگر اینکه مسائل ساختاری بهویژه نگرانیهای امنیتی بهطور جدی حل شوند.
در همین حال، تکیه بر گردشگران کشورهای دیگر برای جبران فوری کاهش گردشگران چینی نیز کار دشواری است.
با این حال، در بلندمدت برخی کشورها میتوانند جایگزینی نسبی برای بازار چین باشند.
مرکز KKP اعلام کرده که بازار اروپا و آسیای جنوبی (عمدتاً هند) باید هدف جدید بخش گردشگری تایلند باشند؛ چرا که محبوبیت آنها در حال افزایش است.
در چهار ماه نخست امسال، گردشگران این دو منطقه به حدود ۱۲۰ درصد سطح سال ۲۰۱۹ بازگشتهاند و تقریباً یکسوم کل گردشگران سال گذشته را تشکیل دادهاند.
فصل سفر این دو منطقه نیز مکمل یکدیگر است: گردشگران اروپایی بیشتر از اواخر سال تا اوایل سال جدید سفر میکنند، در حالی که گردشگران هندی معمولاً در فصل می تا ژوئن سفر میکنند.
با این حال، مرکز تحقیقاتی KKP اشاره کرده است که رفتار گردشگران اروپایی و هندی تفاوتهای قابلتوجهی با گردشگران چینی دارد.
از نظر مقاصد محبوب، بیشتر گردشگران اروپایی جنوب تایلند را ترجیح میدهند، و پس از آن نواحی شرقی مانند پاتایا و سپس بانکوک قرار دارند. در مقابل، گردشگران هندی شباهت بیشتری به گردشگران چینی دارند؛ بهطوری که حدود نیمی از آنها بانکوک را بهعنوان مقصد اصلی انتخاب میکنند و پس از آن مناطق شرقی و جنوبی را در برنامه سفر خود قرار میدهند.
در زمینه الگوی هزینهکرد، گردشگران اروپایی و هندی نسبت به گردشگران چینی هزینه بیشتری را صرف اقامت و هتل میکنند. همچنین، این گروهها کمتر در داخل کشور سفر میکنند؛ به این معنی که آنها معمولاً به تعداد کمتری از مناطق سفر کرده و بر کیفیت محل اقامت تمرکز دارند. گردشگران هندی همچنین بیشتر از اروپاییها برای تفریحات و خرید هزینه میکنند.
مرکز تحقیقاتی KKP افزود: «بنابراین، سیاستهای توسعه گردشگری ممکن است نیاز به سرمایهگذاری در زیرساختهای گردشگری در مناطق مناسب و همچنین در نوع کسبوکارهایی که دولت باید در اولویت قرار دهد، داشته باشند.»
در همین حال، روشهای تبلیغاتی نیز باید متنوع باشند. گردشگران اروپایی علاقه بیشتری به بازدید از مکانهای تاریخی، غذاهای خیابانی و خرید سوغاتی دارند. در مقابل، گردشگران هندی کمتر به صرف غذا در رستوران علاقهمندند و بیشتر بر تفریحات شبانه، ماساژ و اسپا و خرید پوشاک و محصولات چرمی تمرکز میکنند.