ایران و تایلند: ۴۰۰ سال روابط تاریخی

ایران و تایلند: ۴۰۰ سال روابط تاریخی

برای بیش از چهار قرن، ایران و تایلند همواره روابطی دوستانه و گرم داشته‌اند.

نخستین روابط میان این دو تمدن حدود ۴۲۰ سال پیش برقرار شد، زمانی که یک تاجر و عالم دینی به نام شیخ احمد قمی به سیام (تایلند امروزی) سفر کرد و آغازگر روابط فرهنگی، مذهبی و مردم‌به‌مردم میان دو ملت شد.

این عالم دینی که به شیخ احمد قمی نیز شناخته می‌شد، در دوران آیوتایا پُست‌های سیاسی و مذهبی مهمی را بر عهده داشت. اما مهم‌تر از همه، او فرهنگ ایرانی و اسلامی را به تایلند معرفی کرد؛ نقطه عطفی کلیدی در تاریخ مشترک دو کشور.

امروز، ایران و تایلند هفتادمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک میان خود را گرامی می‌دارند.

این بزرگداشت روابط دیرینه و صمیمانه، همزمان با چهل‌وششمین سالگرد انقلاب اسلامی در ایران برگزار می‌شود.

پیروزی انقلاب اسلامی که در تاریخ ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ (۱۱ فوریه ۱۹۷۹) رخ داد، یکی از مهم‌ترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران از لحاظ اجتماعی و سیاسی به شمار می‌رود.

به همین دلیل، هر ساله در ۲۲ بهمن، ملت ایران سالگرد انقلاب اسلامی را جشن می‌گیرد تا یاد و خاطره بنیان‌گذار جمهوری اسلامی، حضرت امام خمینی (ره) و شهدای راه اهداف اصلی انقلاب یعنی استقلال، آزادی و استقرار جمهوری اسلامی را گرامی بدارد.

انقلاب اسلامی رژیم سلطنتی و دیکتاتوری را که از حمایت قدرت‌های بزرگ جهانی برخوردار بود، سرنگون کرد.

این نه تنها فصلی نوین در تاریخ ایران، بلکه یکی از شگفتی‌های بزرگ دنیای معاصر بود.

این جشن‌های سراسری صرفاً یادآور گذشته نیستند، بلکه به‌معنای در آغوش کشیدن حال و رؤیاپردازی برای آینده هستند.

جمهوری اسلامی ایران علی‌رغم مشکلات و موانع، با اتکاء به استقامت و اراده ملت خود، در زمینه‌های مختلفی از جمله بهداشت، آموزش، سواد، و همچنین علم و فناوری به دستاوردهای چشمگیری نائل آمده است.

ایران با اجرای برنامه توسعه خود در مسیر رفاه و پیشرفت ملت گام برمی‌دارد.

با وجود تحریم‌های ظالمانه، ایران در حوزه‌های علمی گوناگون نظیر نانوتکنولوژی، بیوتکنولوژی، تولید ماهواره، تحقیقات سلول‌های بنیادی، جراحی رباتیک، و همچنین تولید فولاد، مواد شیمیایی، دارویی و پتروشیمی، در میان کشورهای پیشرو قرار دارد.

بخش بزرگی از این موفقیت‌ها مرهون دانشمندان با استعداد ایرانی است که با نزدیک به ۱۰ هزار شرکت دانش‌بنیان و استارتاپ در کشور همکاری می‌کنند. ایران اکنون یکی از پیشگامان جهانی در تولید ایزوتوپ‌های پزشکی برای درمان سرطان و بیماری‌های عصبی است.

دانشمندان جوان ایرانی در سال‌های اخیر دست‌کم ۱۰ ماهواره را با دانش بومی به فضا پرتاب کرده‌اند.

در حال حاضر، ۳.۲ میلیون دانشجو در دانشگاه‌های ایران مشغول به تحصیل هستند که حدود ۵۰.۲٪ از آنان زنان هستند؛ این امر نشان‌دهنده مشارکت و توازن جنسیتی در آموزش عالی است. همچنین سهم زنان در سمت‌های مدیریتی ارشد دولتی نیز به‌طرز قابل‌توجهی افزایش یافته است.

در چهار دهه گذشته، شاخص توسعه انسانی ایران (HDI) به‌طور مداوم بهبود یافته که حاصل سیاست‌های عدالت اجتماعی و کاهش فقر دولت است.

در خصوص وضعیت خاورمیانه، نسل‌کشی اخیر علیه فلسطینی‌ها که منجر به کشته شدن هزاران فرد بی‌گناه در غزه و لبنان شده، نقض آشکار قوانین اولیه بشردوستانه است.

ما پادشاهی تایلند را به‌خاطر آزادی پنج تبعه تایلندی از بازداشت گروه حماس تبریک می‌گوییم و صمیمانه به خانواده‌های آنان شادباش عرض می‌کنیم.

دولت ما، به‌ویژه وزیر امور خارجه، در تماس نزدیک با وزیر امور خارجه تایلند برای تسهیل آزادی این افراد بود. البته، این آزادی می‌توانست بسیار زودتر رخ دهد، اگر نسل‌کشی علیه مردم فلسطین متوقف شده بود.

روابط فرهنگی ایران و تایلند با گرامیداشت هفتاد سال روابط دیپلماتیک بیش از پیش تعمیق یافته است. به همین مناسبت، نشان‌واره‌ای مشترک طراحی شده که نمادی از روابط صمیمانه دو کشور است.

تایلند یکی از مقاصد محبوب گردشگری برای ایرانیان به شمار می‌رود. در سال ۲۰۲۴، بیش از ۵۰ هزار ایرانی از تایلند بازدید کردند. تایلند کشوری مهم برای ایران است و ما تمایل جدی برای گسترش همکاری‌های دوجانبه در زمینه‌های فرهنگی، سیاسی و اقتصادی داریم، از جمله توسعه گردشگری میان دو کشور.

روابط ایران و تایلند در مجامع بین‌المللی نظیر سازمان ملل متحد و دیگر سازمان‌های چندجانبه بسیار همکاری‌جویانه است. ایران همچنین از عضویت تایلند در شورای حقوق بشر سازمان ملل پشتیبانی کرده است.

در ژوئن ۲۰۲۴، وزیر امور خارجه تایلند به‌همراه هیئت همراه در نوزدهمین نشست وزرای همکاری آسیایی (ACD) در تهران شرکت کرد. سال گذشته، در سومین اجلاس ACD، رئیس‌جمهور مسعود پزشکیان با نخست‌وزیر پتونگ‌تارن شیناواترا دیدار کرد. ایران همچنین از عضویت تایلند در گروه بریکس حمایت کرده است.

امیدواریم با حسن نیت و حمایت دولت‌های جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی تایلند، شاهد توسعه بیشتر روابط دوجانبه در تمامی ابعاد باشیم.

در پایان، همزمان با جشن هفتادمین سالگرد روابط دیپلماتیک میان جمهوری اسلامی ایران و دولت سلطنتی تایلند و همچنین گرامیداشت هفتادودومین سالروز تولد (یا ششمین دوره چرخه تولد) اعلی‌حضرت پادشاه ماها واجیرالونگکورن، دولت جمهوری اسلامی ایران از این فرصت بهره می‌برد تا مراتب احترام و ارادت خود را به اعلی‌حضرت پادشاه راما دهم، دولت سلطنتی تایلند و مردم محترم این کشور ابراز دارد.

ناصرالدین حیدری سفیر جمهوری اسلامی ایران در تایلند است.

منبع:‌ بانکوک پست

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط در دسته‌بندی اخبار ایرانیان مقیم تایلند و اخبار تایلند

ارسال نظرات

0 0 امتیازات
امتیازدهی به مطلب
آیا می‌خواهید از نظرات جدید مطلع شوید؟
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین واکنش نشان داده شده (امتیازات)
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده تمام نظرات